Viro vzw geeft mee het startschot voor vaccinatie in residentiële voorzieningen voor mensen met een beperking

  • Nieuws
COVID vaccin

Vandaag start de vaccinatiecampagne in residentiële voorzieningen voor mensen met een beperking. Viro vzw is een van de eerste organisaties die aan de beurt komt. Op zaterdag 20 februari worden er de eerste prikken gegeven. “Het coronavirus heeft een enorme impact gehad op onze mensen en hun leven”, vertelt algemeen directeur Koen Dalle. “We zijn dan ook erg blij dat we hiermee een eerste stap zetten richting hun coronavrijheid.”

Net zoals in de hele maatschappij kwam de eerste lockdown in maart als een grote schok. “Onze kinderen, jongeren en volwassenen moesten samen met hun netwerk plots kiezen of ze voltijds bij Viro vzw bleven, of net helemaal thuis. Een ontzettend moeilijke beslissing, zeker toen de harde lockdown verlengd werd. Ook daarna hebben we onze werking voortdurend moeten aanpassen aan de coronarealiteit.”

Gespaard van uitbraken van het coronavirus

“We zijn erg blij dat we tot op vandaag heel weinig besmettingen gekend hebben”, onderstreept Koen Dalle. “Onze medewerkers hebben hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de cliënten heel nauw aan het hart genomen en hebben de coronamaatregelen altijd goed nageleefd. We hadden het geluk dat we geen grote uitbraak gekend hebben, en dat betekent dan ook dat we helemaal klaar zijn voor onze eerste vaccinatie dit weekend.”

Vaccinatieteam is er klaar voor

De vaccinatiebereidheid binnen Viro vzw is erg groot. “Bijna al onze medewerkers en cliënten laten zich vaccineren. Zo zetten we samen onze schouders onder de strijd tegen het coronavirus. We vormen samen een buffer om alle minderjarige cliënten, die net zoals alle -18-jarigen nog geen vaccinprik mogen krijgen, mee te beschermen”, vult Koen Dalle aan.

Onder leiding van medisch coördinator Saskia Vanhaecke is het vaccinteam klaar om iedereen van een prik te voorzien. “Het gaat om 300 cliënten en medewerkers, dus het is een hele operatie om iedereen op tijd te vaccineren. We hebben ervaring met het jaarlijkse griepvaccin, dus we weten dat alles vlot zal verlopen. We zijn er klaar voor: de vaccins mogen komen”, besluit Koen Dalle.