Het verhaal van Lien

  • Verhaal
Het verhaal van Lien
Luister hier mee

Het verhaal van Lien

Luister je mobiel? Klik op "Listen in browser".

17 maart 2024

Ik ben Lien, en ik heb Viro leren kennen als buur. Ik woon vlakbij Viro-locatie Ter Dreve. Tijdens een opendeurdag in maart 2016 kwam ik voor het eerst bij Viro over de vloer. Daarna nam ik elk jaar deel aan de paasactiviteiten en hebben we ons buurtfeest georganiseerd in Ter Dreve. Het ruime en groene domein trekt ons aan. We steken graag de handen uit de mouwen in de samentuin Vier-O-Tuin, ik kom er schommelen met mijn zonen en ook van de alpaca’s Taco en Gust zijn ze grote fan.

Bij elk bezoek voelde ik de Viro-vibe: de gastvrije, hartelijke sfeer van een organisatie waar veel mogelijk is. En dat was eigenlijk ook wat ik in mijn werkleven wilde. Ik werkte vroeger als maatschappelijk assistent bij de federale politie. Toen Viro de vacature voor een begeleider buurtgerichte dagbesteding openstelde, herkende ik mezelf helemaal in de jobomschrijving. Ik ging praten met een paar collega’s in Ons Tehuis in Sint-Jozef. Die gesprekken maakten mijn goesting alleen maar groter. Daarom besliste ik om mijn kans te wagen, en eerlijk: ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Ik hou ervan hoe ik heel wendbaar, vrij en dynamisch in mijn job kan staan. Dat is iets wat ik in mijn vorige functie miste. Bij Viro krijg ik het vertrouwen om een werking uit te bouwen in Sint-Jozef en binnenkort ook in Sint-Michiels, met mijn persoonlijke touch. Als ik een idee heb, luisteren mijn collega’s met interesse en kan ik daarmee aan de slag gaan. Dat doe ik het liefst samen met partners uit de buurt. Zo kraken we onze noten voor het Notenkrakken-project van Cera niet in onze eigen lokalen, maar in een lokaal dienstencentrum. Bezoekers die goesting hebben om mee te doen, komen er dan bijzitten.

En dat is maar één voorbeeld. Elke keer bekijken we samen hoe de puzzel het best past voor mij als persoon, volgens de interesses van de cliënten en voor Viro als werkgever. We hebben allemaal oog voor het bredere plaatje: niet alleen onze eigen werking, maar ook onze rol in de buurt. Net dat vind ik zo fijn om te doen, en het geeft me de kans om die buurtruimte zelf in te vullen.

Die blijk van vertrouwen geeft me verantwoordelijkheid, goesting en energie. Dat ik mijn job zo persoonlijk mag invullen, zorgt ervoor dat ik helemaal vanuit mijn krachten en talenten kan werken. En dat enthousiasme werkt aanstekelijk bij onze cliënten, waardoor ik al twee superfijne Viro-jaren mag beleven. Ik ben trots op het werk dat we verrichten, op de meerwaarde die we betekenen in onze buurten, én op onze cliënten als persoon.

De warmte die ik ervaar tussen cliënten, collega’s en buurtpartners had ik nooit verwacht. Het is zo mooi om te zien hoe dingen vaak samenvloeien. Wij ondersteunen Sam Serveert met praktische taken, en zij prijst ons aan bij het Brugse project YOT. De mensen van Brugge PLUS nodigen ons uit voor een toneelvoorstelling. De collega’s van House of Time komen iets drinken als we op vrijdagmiddag de KORF aan de Republiek openhouden. Basketclub Avanti waardeert ons werk zo dat ze ons uitnodigen op een match. De mensen van het lokale dienstencentrum De Garve en van Zorg voor Bossen waren er op de begrafenis van een van onze cliënten. Een buur neemt een foto van onze Mooimakers-afvalopruimactie, en zet spontaan een bedankingspostje op sociale media …: daar kan je toch alleen blij en dankbaar voor zijn.

Dit verhaal is opgetekend voor de Dag van de Zorg in 2024.