Bouw aan jouw weg in het Ado-huis

tijdelijke woongroep voor jongeren die bouwen aan hun volwassen leven

Bouw aan jouw weg als jongere in het Ado-huis
Tijdelijke woongroep

Hoe zie jij jouw volwassen leven? Je staat aan het einde van je schooltraject, en stapt binnenkort het volwassen leven in. Wil je zelfstandig wonen, of vind je een groep om je heen belangrijk? Wil je een job, ben je graag actief als vrijwilliger, stap je vol goesting in dagbesteding in of kijk je uit naar een werkplek voor begeleid werk? En welke vaardigheden heb je nodig om jouw doelen te bereiken? Veel vragen, waarop jouw begeleiders samen met jou en je netwerk graag mee naar antwoorden zoeken.

Je verblijft er met een groep van acht jongeren in een lichtrijk, nieuw gebouw op locatie Ons Tehuis in Sint-Jozef.

Jouw kamer in het Ado-huis

In je kamer vind je een bed, nachtkastje, kleerkast, bureau en twee stoelen. Je hoeft je kamer dus niet zelf in te richten, maar kan die wel verder aankleden zoals jij wil. Elke kamer heeft een eigen badkamer met een toilet, douche en wastafel.

Begeleiders die meebouwen aan jouw weg

In het Ado-huis staan we heel bewust naast en achter jou. Het team van het Ado-huis bestaat uit drie begeleiders die jou goed kennen en jou ondersteunen. Samen met hen en met jouw netwerk kijken we vooruit naar jouw toekomst en bekijken we welke stappen nodig zijn voor jouw doelen.

Heb je ‘s nachts dringend begeleiding nodig? In de twee kamers op het gelijkvloers en in de gang op de eerste verdieping is er een rode knop. Daarmee kan je de wakkere nachtbegeleiders op Viro Ter Dreve bereiken. Zij kunnen in nood de slapende nachtbegeleider in Ons Tehuis opbellen. In de gang is er cameratoezicht.

Jouw dag in het Ado-huis

Voor en na school- of werktijd is er altijd een begeleider in huis. Als je ’s ochtends opstaat, ontbijt je en maak je je klaar voor jouw dag. Van daaruit ga je naar school, naar je job of begeleid werk, of naar dagbesteding. Dat doe je zo veel mogelijk zelf, of daarop oefenen we samen.

Kom je ‘s avonds terug aan in het Ado-huis, dan eet je eerst samen fruit met wie al terug is. Dat is altijd een gezellig moment waarop je al meteen kan vertellen over jouw dag. Na een vrij moment is het tijd voor het avondeten. At je ‘s middags al warm, dan zijn er boterhammen. Anders voorzien we een warme maaltijd van de kok van Ons Tehuis. Daarna start je aan jouw taken in huis: de tafel afruimen, de vaatwasser vullen, afwassen, stofzuigen, tafel dekken, afval sorteren, waterflessen vullen, de voorraad eten aanvullen … Misschien heb je nog een hobby ‘s avonds, of organiseert de begeleiding van het Ado-huis of van dagbesteding nog een toffe activiteit. 

Op woensdagnamiddag kan je meedoen aan activiteiten in het Ado-huis of in de buurt. We koken die namiddag ons avondeten ook zelf in onze keuken, net zoals in de schoolvakanties. Dan kan je ook meedoen aan kampen of op reis gaan met je netwerk of met externe organisaties.

We zitten regelmatig samen om te overleggen over jullie leven in het Ado-huis: wat loopt goed? Wat kan beter en hoe pakken we dat aan? Jouw stem is belangrijk!