Viro viert één jaar Ado-huis

  • Nieuws
de jongeren van het Ado-huis

In september 2022 blies het Ado-huis zijn eerste kaarsje uit. In dat jaar bouwden we volop de werking voor deze specifieke leeftijdsgroep uit. Alle kamers zijn gevuld en we zien de jongeren groeien doorheen hun traject. Tijd om even terug te blikken!

Kamers optimaal benut

In het Ado-huis wonen nu negen adolescenten. Daarnaast hebben we in het voorbije jaar ook twee jongeren in een crisissituatie opgevangen. Eén jongere woonde een tijdlang in het Ado-huis met RTH-middelen (rechtstreeks toegankelijke hulp). Een man verbleef even bij ons nadat zijn moeder was opgenomen in het ziekenhuis. Nadien vond hij een plek in een studio van Ons Tehuis. Uiteenlopende situaties: we gaan met elke vraag aan de slag!

Voorbereiden op volwassen leven

In het Ado-huis verblijven is tijdelijk en bereidt jongeren voor op hun volwassen leven. Samen met hun netwerk werken ze intensief aan hun toekomst, elk vanuit hun talenten en dromen. Daarom hebben ze elk een eigen coach. De jongeren maken keuzes en denken na over hun doelen, voor alle levensdomeinen. Ze leren vaardigheden op hun eigen tempo: de bus nemen, fietsen in het verkeer, koken, boodschappen doen, omgaan met geld, poetsen, afwassen, opruimen, koffers vullen en legen … Ook vrije tijd, gezondheid, relaties en netwerk komen aan bod.

Het traject in het Ado-huis sluit naadloos aan bij de plannen waar de school en Brake-Out aan werken. Per jongere volgen we een duidelijk afgesproken parcours. Wekelijks bekijken we de planning van Brake-Out en stemmen we af met de klasleerkrachten. Enkele keren per jaar zetten we de doelstellingen scherp met alle betrokkenen: de jongere zelf, ouders, grootouders, familie, de leerkracht, de Brake-Out-coach, de coach van het Ado-huis en waar zinvol ook andere betrokkenen.

Eén jongere heeft het traject volledig doorlopen: hij woont en werkt intussen op een andere plaats in Viro waar hij zich verder kan ontwikkelen.

Trots!

Als we terugblikken op het voorbije jaar, zien we de jongeren vooral groeien in het Ado-huis. Lees even hun verhalen mee!

Benjamin V. werkt op vrijdag in MonaVisa, een interieurinrichter gespecialiseerd in spanplafonds en spanwanden. Zijn papa werkt ook in het bedrijf en is dus zijn collega! Benjamin gaat zelfstandig met het openbaar vervoer naar zijn werkplaats. Hij vult de frigo's aan, werkt met de machines en versnijdt houten platen. Viro-jobcoach Thijs ondersteunt hem bij dit begeleid werk.

Valery doet mee aan loopwedstrijden en traint samen met begeleider Harm en Benjamin V. Daarna helpt hij graag een gezonde maaltijd koken. Naar de winkel gaan, eten kiezen, met gepast geld betalen, het kasticket bijhouden: Valery leert het allemaal.

Maarten gebruikt met veel trots én met gemak het openbaar vervoer. Op maandagochtend neemt hij de bus van het Ado-huis naar Brake-Out. Op vrijdagavond komt hij met de bus terug naar het Ado-huis. Dat doet hij zelfstandig, dus hoeven zijn ouders zich niet te haasten en verlopen de overgangsmomenten prima.

Axel werkt in Pasta Gusto, het restaurant van zijn tante en oom. Hij maakt heerlijk sauzen en is verantwoordelijk voor de potten op het vuur. Af en toe een lekker hapje smullen is natuurlijk leuk meegenomen. Hij startte dit begeleid werk in de zomer en kreeg er intussen een vaste plek. Begeleidster Julie en zijn vriend Cedric zagen Axel stralen toen ze hem een bezoekje brachten op het werk. Axel is gelukkig met een fijne, trouwe en behulpzame vriend als Cedric. Waarden die iedereen erg waardeert en waar we in het Ado-huis hard op inzetten.

Zita en Catherine zorgen voor een streepje cultuur in het Ado-huis. Ze zijn erg kunstzinnig en geven hun ideeën vorm in originele kunstwerken. Op woensdag volgt Catherine crealessen buiten Viro. Op donderdag nemen ze samen met enkele bewoners van Ons Tehuis deel aan de toffe avondactiviteiten van Julliete van team dagbesteding. De kunstwerken van Zita en Catherine fleuren het Ado-huis op!

Benjamin S. draait binnenkort een set op Radio Binnenstad. Zelf radio maken, plaatjes aankondigen en vertellen over hobby's, vriendschappen en interesses: Benjamin is elke dag ferm aan het oefenen om zijn set helemaal klaar te hebben. Muziek is zijn leven!

Aaron heeft vast werk bij garage Spegelaere. Hij is er verantwoordelijk voor de toonzaal en blinkt er de chique wagens op. Bezoekers kunnen hun ogen niet afhouden van al die prachtige modellen. Het was even zoeken welke job hem zou liggen, maar nu vond hij een job die hem op het lijf geschreven is. Waar het trotse hart van vol is, loopt de mond van over. En wij genieten alleen maar mee van zijn verhalen!

Elk op hun eigen manier leerden deze jongeren vaardigheden waar ze op voorhand bijna niet van durfden te dromen. Dat maakt hen én ons apetrots.

#indewereld
#meebouwendaanjouwweg