Viro-engagement in Matinahof groeit met mobiel team

  • Nieuws
Matinahof
11 oktober 2023

In 2022 opende Matinahof in Sint-Andries de deuren. Een jaar later is de site in handen van het Brugse OCMW, en baat Viro er al 13 studio’s uit waar cliënten zelfstandig wonen, mét de omkadering die zij wensen. Voor die ondersteuning kunnen ze voortaan volledig rekenen op het mobiel team.

Het project Matinahof is een realisatie van het voormalige Zorgdorpen. Daarin ging Viro het engagement aan om 7 studio’s te verhuren aan cliënten. Na het faillissement van Zorgdorpen ontstond een onzekere situatie voor bewoners. Sinds 1 juli 2023 is de locatie eigendom van het OCMW van Brugge: het signaal voor een nieuwe start, eentje waaronder Viro graag voluit de schouders zet.

Klop op de deur

Met de studio’s in Matinahof had Viro voor het eerst ook een woonaanbod voor cliënten zonder persoonsvolgend budget. We werken er intensief samen met externe diensten, aanvullend op de woonassistent en conciërge van Matinahof zelf.

Begeleiding is er helemaal op maat, volgens ieders eigen mogelijkheden. Voor sommige cliënten betekent dat vier begeleidingsmomenten per week, voor anderen maar een. Daarnaast doen we van maandag tot vrijdag ook elke avond ‘klop op de deur’. Een begeleider gaat kort langs bij elke cliënt, om te horen of alles in orde is.

Ondersteuning op maat door het mobiel team

Een aantal cliënten maakte de overstap van Viro-locatie Rosmarijn naar een studio in Matinahof. Daarom sloegen het mobiel team en team Rosmarijn er de handen in elkaar. Tegelijk nam het mobiel team ook nog vier begeleidingen op van cliënten die rechtstreeks huren aan Matinahof.

Nu iedereen zijn of haar plek gevonden heeft in Matinahof, focust het begeleidingsteam van Rosmarijn zich opnieuw op de eigen werking. Voortaan staat het mobiel team helemaal zelf in voor begeleiding.