Viro blaast bossen mee nieuw leven in

  • Nieuws
Zorg voor Bossen

Duurzaam in de wereld staan is voor ons als Viro vzw erg belangrijk, net als samenwerken. Het bosplantproject met Bosgroep Houtland en dagcentrum Horizon van OC Cirkant is ons dan ook op het lijf geschreven. De bedoeling is om bestaand bos een tweede leven te geven en nieuwe bossen aan te planten. De groene vingers van onze cliënten hebben er al een project in Damme en in Jabbeke op zitten. Binnenkort gaan de spades ook in Beernem de grond in.

Bosgroep Houtland, een initiatief van provincie West-Vlaanderen, biedt praktische ondersteuning aan boseigenaars. Zij werken op vrijwillige basis samen aan gezonde en aantrekkelijke bossen. Deze plantacties kaderen dan ook perfect binnen de werking. De samenwerking met Viro vzw en dagcentrum Horizon van OC Cirkant biedt het groene project ook een sociaal duurzaam luik.

Een tweede leven voor het populierenbos aan de Siphon

Wie Damme kent, weet ongetwijfeld waar je restaurant de Siphon vindt. Met het voormalige populierenbos ging het niet goed, reden voor de eigenaar om aan te kloppen bij Bosgroep Houtland. Zes cliënten plantten er maar liefst 25 inheemse boom- en struiksoorten mee en geven het bos zo een toekomst.

2 nieuwe bossen in Zerkegem

Aan de rand van bos- en natuurgebied in Zerkegem gingen onze cliënten aan de slag op voormalige landbouwgrond. De 5.000 bomen die er wortel schieten vormen 2 bossen: een bovenlaag van populieren, snelgroeiers die er al binnen 10 jaar als echte bomen uitzien, en een struiklaag met tragere soorten zoals iep, esdoorn en els.

Op naar bos in Beernem!

Het volgende bosproject vindt plaats op 12 maart in Beernem. Coördinator dagbesteding Dries Vanlersberghe ziet nog meer toekomstmuziek in ondernemingen zoals deze. “In de eerste plaats omdat het enthousiasme van onze cliënten voor dit waardevolle project erg groot is. Maar ook het samenwerkingsaspect is iets dat ons als Viro vzw in het bloed zit. Samen aan de slag gaan, in de wereld, en zo meebouwen aan een groenere toekomst: dit is een project naar ons hart.”

Ontdek wat het Nieuwsblad te vertellen had over dit project.