Poëzie brengt #dichterbij

  • Nieuws
dichterbij poëzie
7 mei 2023

De poëzieweek van 2023 stond in het teken van vriendschap, en vierde haar in al haar facetten. Geen beter medium daarvoor dan gedichten, want poëzie maakt belangrijke momenten tastbaar en alledaagse momenten kostbaar. Ook in Viro wilden we die vriendschappen vieren, maar niet alleen. Daarom sloegen we de handen in elkaar met het Fika-huis, Pierced Poems, ’t Veldzicht vzw en Unie-K vzw ons Erf. Het resultaat was de hartverwarmende campagne #dichterbij.

Vrienden steunen, lachen mee, luisteren, beleven mee en inspireren. Ze zijn een essentieel deel van wie we zijn en worden. Vriendschap is er zo veel facetten als er mensen zijn: vriendschap met buren in de straat, met pennenvrienden ver weg, vriendschap van lang geleden of van vorige week op een zonnig terras. De vriendschap tussen oud en jong, in alle kleuren van de regenboog.

Ook poëzie kan een vriend zijn. Gedichten helpen ons om vreugde en verdriet te delen. Om die gevoelens een plaats te geven. Om onder woorden te brengen waarvoor je zelf geen woorden hebt.

Samen #dichterbij

In de aanloop naar de Gedichtenweek waren er een aantal leuke contacten op de Talentenmarkt van Viro en in de buurt. Met veel goesting dronken we samen met mensen van het Fika-huis, Pierced Poems, ’t Veldzicht vzw en Unie-K vzw een lekkere kop koffie in het Fika-huis, en borrelden leuke ideeën op. Inspiratie deden we op bij Shakespeare.

Shall I compare thee to a summer’s day? Met deze prachtige woorden vergeleek hij zijn geliefde met een zomerdag, met de nodige nuances. Dat idee bracht ons tot het concept van leuke kaartjes voor ‘een vriend’. Een kaartje met betekenis,e en kaartje met fijne woorden, als bedanking voor zo veel fijne mensen in en rond onze organisaties en in onze buurten.

Echte kaartjes, en een warme Facebookgroep

Het resultaat was dit dromerige kaartje dat uitnodigt om een hartverwarmende boodschap te delen. We verdeelden de kaartjes volop in Brugge, en verwelkomden mensen uit in de Facebookgroep #dichterbij. Heel wat mooie berichten zorgden voor een verraste glimlach:

  • Lieve buur, je bent voor mij zoals een zonovergoten terras op een eerste lentedag.
  • Lieve collega, je bent voor mij zoals een lichtslinger in een leuke zomerbar.
  • Lieve bakker, je bent voor mij zoals een neusspray op een druilerige winterdag.
  • Lieve zus, je bent voor mij zoals het toefje slagroom op mijn warme chocomelk.
  • Lieve vriend, je bent voor mij zoals een Cola Zero: ik ben zero zonder jou.

De Facebookpagina blijft bestaan en willen we ruimer gaan gebruiken. Hoe kunnen we dichter bij elkaar komen in de regio Brugge? Hoe kleuren we iemands dag? Hoe inspireren we elkaar? Denk gerust mee na en inspireer elkaar via de Facebookgroep.

Merci #dichterbij-team!

Lieve #dichterbij-collega’s, onze samenwerking was zo fijn als een krakend pistoletje op zondagochtend!