Overal (zorg)talenten: buddy’s in Ons Tehuis en De Ronde

  • Nieuws
  • Verhaal
zorgbuddy's in Ons Tehuis en De Ronde
30 mei 2023

Hoe de praktische oplossing voor een probleem zo veel meer kan worden dan dat: het buddyproject met cliënten van Ons Tehuis en van De Ronde is het bewijs. Het toont hoe we altijd samen Viro zijn. Ons Tehuis-collega Bas vertelt graag hoe het project tot stand kwam en wat het teweeg brengt.

“Tijdens een boeiend vierdaags traject met Konekt diepten we in 2022 onze visie uit”, kadert Bas. “Op zo’n Konekt-dag ontstond een fijn idee. Voor collega’s van de Ronde, een zorggroep voor volwassenen op locatie Ter Dreve, was het praktisch niet haalbaar om met de hele groep – en alle rolstoelen – op uitstap te gaan. Daarom rijpte het plan om met cliënten van Ons Tehuis in de bres te springen.”

Samen op stap

Begin dit jaar polste collega Bas in Ons Tehuis wie goesting had om buddy te worden. “Meteen waren er genoeg enthousiaste kandidaten om op 25 februari al een eerste, frisse wandeling te maken. Voorzien van een dikke jas en de nodige dekentjes trokken we erop uit. We genoten na bij een warme pannenkoek en kopje koffie in de Ronde.”

“Dat smaakte naar meer, en dus trokken we op 20 mei met z’n allen naar het park De Rode Poorte. In onze picknickmand zaten drank, pannenkoeken én broodpudding. Deze keer gelukkig geen warme jassen, maar zonnecrème, want het was stralend weer. Het is nu de bedoeling dat we op regelmatige basis afspreken voor een uitstap. Niet alleen voor wandelingen, maar ook voor activiteiten zoals een barbecue in de Ronde.”

Met goesting en voldoening

“De buddy’s van Ons Tehuis voelen zich nuttig en belangrijk. In de dagen na de wandelingen hoorde ik hen vertellen hoe tof het is dat iedereen op deze manier kan genieten van een uitstapje. Ze doen het echt graag, met veel goesting en toewijding. Ze gaan voorzichtig te werk, en controleerden tijdens die frisse wandeling in februari bijvoorbeeld geregeld of de mensen in een rolstoel het niet te koud hadden en of de dekens nog goed lagen. Mooi om te zien! De groep groeit aan, want het enthousiasme werkt aanstekelijk. Zelfs wie geen rolstoel kan duwen, wil ondertussen graag meegaan voor de gezelligheid.”

“De interactie zien tussen de cliënten vind ik persoonlijk heel fijn. Ik zie niets dan blije gezichten, en de impact op de buddy’s is groot. Waar we aanvankelijk vooral wilden inspelen op de noden bij cliënten en begeleiders van De Ronde, merk ik dat we evenzeer andere behoeftes invullen bij onze cliënten”, besluit Bas.