Nieuwe Viro-werking op multidisciplinaire Mintus-site

  • Nieuws
Mintus-site Molenwijk
25 oktober 2023

Aan de plas op Sint-Pieters verrees de afgelopen jaren een gloednieuwe zorgsite van Mintus, het zorgbedrijf van OCMW Brugge. Het resultaat is een mooie, goed uitgeruste én verrassend veelzijdige locatie voor een breed scala aan zorg(-opleiding) voor jong en oud. Vanaf januari 2024 schrijft ook Viro vzw met veel enthousiasme mee aan dit verhaal, dat met zin voor innovatie morrelt aan de schotten tussen welzijnsorganisaties.

Binnen Viro groeide de nood aan aangepaste infrastructuur voor cliënten met een grotere zorgvraag. Op vandaag botsen we op de grenzen van onze bestaande accommodatie. Die leent zich minder tot intensieve zorgondersteuning. Een oplossing hebben we gevonden op deze nieuwe Mintus-locatie, waar we een groep voor 18 cliënten openen op de tweede verdieping.

Groene locatie, superuitgeruste accommodatie

Het nagelnieuwe gebouw grenst aan de Sint-Pietersmolenstraat en ligt dus middenin het groen. Binnenin zorgt de aangepaste infrastructuur ervoor dat we perfect tegemoet kunnen komen aan de noden van mensen met een grotere zorgvraag. “Toegankelijke kamers met alle comfort, een gezellige leefruimte, een grote, aangepaste badkamer, een gezellige cafetaria beneden: alles is voorhanden”, somt manager Zorg en Dienstverlening Cellini De Langhe op.

“Deze nieuwe zorggroep is er voor onze cliënten die ouder worden en meer zorg en nabijheid nodig hebben. Maar we denken ook aan mensen die altijd thuis gewoond hebben, en wiens ouders nu naar een woon-zorgcentrum verhuizen. Op deze manier kunnen ze bij elkaar in de buurt blijven. Ook andere cliënten met een grote zorgvraag zijn uiteraard meer dan welkom.”

VAPH-expertise op multidisciplinaire locatie

Viro zijn we samen, zo luidt het sluitstuk van onze visie. Dat brengen we ook hier in de praktijk. Naast een woon-zorgcentrum en dagopvang van Mintus zijn ook De Blauwe Lelie en Vesalius er actief, met respectievelijk een kinderopvang en buitenschoolse opvang, en praktijklokalen voor toekomstige verpleegkundigen.

Dat we met zo veel zorgaanbieders uit verschillende domeinen actief zijn op dezelfde locatie biedt unieke mogelijkheden om elkaar te versterken. Met de komst van Viro is er voortaan ook VAPH-expertise ter plaatse voorhanden binnen de context van een woon-zorgcentrum en een opleidingslocatie.

Bovendien bouwen we samen mee aan regionale ontschotting tussen de departementen Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. We werken – doorheen complexe regelgeving – samen oplossingen uit, bijvoorbeeld voor gedeelde nachtpermanentie.

Nieuwe open plaatsen binnen Viro

Niet alleen op de Mintus-site openen we nieuwe plaatsen voor (toekomstige) cliënten, ook binnen de andere volwassenenwerkingen van Viro ontstaan open plaatsen. “Een aantal cliënten stapt met veel enthousiasme in het nieuwe project in”, vertelt Cellini De Langhe. “Dat betekent dat we in onze bestaande groepen nieuwe cliënten kunnen verwelkomen. Heb je interesse in Mintus of in een van die plaatsen? Neem dan zeker contact op met ons Loket via 050 39 01 24 of loket@virovzw.be.”